Lang geleden hadden we thuis een paar doornloze braamstruiken. Van de bramen maakte mijn moeder in de jaren 50 en 60 zelf jam en sap. Een grote hoeveelheid sap brengt je dan op het idee dat er ook wijn van gemaakt kan worden.
Want wijn maken is niet moeilijk, je moet er alleen tijd en moeite aan besteden. En heel schoon werken.
Er zijn al veel boeken geschreven over zelf wijn maken.
Hier in het Zeeuwse plaatsje Hoek heb ik het voordeel van een tuin op het zuiden dus daar werden diverse struiken geplant. Rode en zwarte bes, framboos, braam en ook aardbei. Hierover later meer.
Omdat mijn vrouw dat graag wilde kwam er ook een vijgenboom. Die groeit hard en na een paar jaar kwamen er ook vijgen aan. Veel vijgen…. Zou je daar ook wijn van kunnen maken? Dat moet geprobeerd worden. En dat lukte redelijk goed, volgens de mening van diverse proevers.
Zo is de naam Hoekse Vijn ontstaan; een samentrekking uit “Hoekse Vijgenwijn”.
En “Chateau d’ Iris” omdat het in de Irisstraat gebeurt.
Tussendoor wordt er ook nog bramen-, vlierbessen- walnoten- en druivenwijn gemaakt. Samen met mijn zoon, die ook met deze hobby begonnen is onder zijn eigen naam “ du Coin Vins et Liqueurs”.
Naast wijn maken wij ook likeuren van:
Frambozen
Rode bessen
Sleedoorn
Duindoorn